Frikadellesløjd & “Sea and land”

Kalvefrikadeller med sardeller, porrer og blommer. Foto: Line Falck


Frikadellesløjd – sådan hed madlavningsundervisning i gamle dage. Det er stadig supergodt at lære at lave mad eller at give viden om det videre til sine nærmeste – ikke mindst børn og børnebørn. Frikadeller er et godt eksempel på noget, der står de fleste nær. Og det er godt at kunne lave dem selv frem for at købe dem som færdigmad.
Frikadeller er ikke bare frikadeller – der er mange muligheder for at vælge forskellige typer af kød, fisk, fyld og krydringer. For mange garvede madfolk er det oplagt at variere, for en frikadelle kan være ret kønsløs i smagen og direkte kedelig.
Det er godt med kombinationer af ”Sea and land”, altså råvarer fra hav og land. Et godt regionalt eksempel er bornholmerfrikadeller, der røres af lige dele hakkede fileterede sild og hakket svine- og kalvekød. Men man kan også finde god inspiration til frikadellerne fra klassiske kombinationer af ”Sea and land”. F.eks. kan ”tarteletter med høns og rejer” og ”paella” give frikadeller af kyllingekød med rejer. ”Tartarmad med østers” kan blive til delikatesse-kalvedeller med østers. Forleden var det ”wienerschnitzel” – der er en stegt kalveschnitzel med citron, kapers og benfri sild eller ansjoser – der gav mig ideen til at lave kalvefrikadeller med sardeller (saltede ansjoser) krydrede med parmesanost, citronskal og hertil porrer med kapers,
Til dessert stod den på sæsonens danske blommer: victoria og kirkes.

Kalvefrikadeller med sardeller og persille
Til ca. 12 stk. og 3-4 middagsportioner

400 g hakket økologisk kalvekød
5 sardeller (saltede ansjoser i olie)
3 spsk friskrevet parmesanost eller anden fast lagret ost
½ økologisk citron
4 spsk hvedemel
1 stort æg
ca. 2 dl koldt vand
1 lille løg
1 lille bundt bredbladet persille
friskkværnet peber
1 spsk smør og 2 spsk olivenolie

Tilbehør: kogte kartofler og porrer med kapers, gode dråber ekstra jomfruolivenolie og citronsaft

Frikadellefars: Rør kalvekødet og fint hakkede sardeller, til det er sejt. Rør fintrevet ost, fintrevet citronskal, mel og æg i farsen. Tilsæt gradvist vand, til den er smidig. Rør derefter fintrevet løg, hakket persille og peber i. Skal frikadellerne gemmes, skal persillen blancheres, dvs. koges kort tid, inden den hakkes. Lad farsen trække i køleskabet en halv til en hel time, så den får mere smag. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis farsen er for fast.

• Form ca. 12 frikadeller, og varm en pande med smør og olie. Steg frikadellerne på begge sider ved jævn varme, til de er gennemstegte og gyldne, i alt ca. 15 minutter. Tag dem straks af panden, så de ikke suger så meget pandefedt.

• Spis med kogte kartofler, kogte stykker porrer krydrede med kapers, olivenolie og citronsaft.

One Comment

  1. Posted 04/10/2010 at 21:47 | Permalink | Svar

    Uhmm, det ser godt ud 🙂 Sikke nogle flotte billeder du har her på siden og maden ser jo fuldstændig uimodståelig ud……

    Mange hilsner
    Birthe

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: