Det er faktisk meget let at lave kransekage – og det smager bare så godt, når den laves af god marcipan og hele økologiske mandler. Bag kagerne så de får farve og smag, og ikke bliver helt så lyse som de færdigkøbte, der også er meget dyrere.
Og for dem der ikke fik mandelgaven til jul, må det være tid til at få toppen af kransekagen ;o)
Tak for det gamle år. Jeg håber at vi alle er klar til meget mere madkamp i 2011 – handling der skaber forandring, så vi får alle kan få ordentlig mad med ægte smag og sjæl frembragt under gode produktionsforhold. Alle er velkomne i græsrodsbevægelsen Slow Food: på hjemmesiden kan man finde den nærmeste lokalgruppe.
Godt nytår!
Kransekagetårn
Til 8 personer
100 g hele usmuttede økologiske mandler (med skind)
500 g rå ren marcipan
1/2-1 dl friske æggehvider (evt. pasteuriserede)
1-2 spsk flormelis
Glasur:
125 g flormelis
1/2 dl æggehvider (evt. pasteuriserede)
Evt. chokolade til at pensle med
• Hak usmuttede mandler fint, evt. på foodprocessor. Skær marcipanen ud i mindre stykker eller riv den på den grove side af et rivejern. Ælt marcipanmassen igennem med æggehvider og hakkede mandler.
• Rul dejen i flormelis til fingertykke stænger i forskellige længder (med 4 cm’s forskel): 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm, 28 cm, 32 cm og en kugle til top. Tryk stængerne let, så de får form som en tagryg. Dyp evt. fingrene i en skål med vand – så er det lettere at forme dejen. Form stængerne til ringe, og læg dem og toppen på en bageplade med bagepapir.
• Bag kagerne i ovnen 8-10 min. ved 225 grader, til de er lysebrune. Tag bagepladen ud, og træk bagepapiret med ringene ud på bordet.
• Lav glasur: Rør flormelis og æggehvide til en tyktflydende masse. Hæld den i en lille plasticpose. Stik hul, fx med en kødnål, i et hjørne af posen, og sprøjt glasuren op og ned af kransekagerne i zik-zak mønster. Alternativt kan glsuren smøres på med en ske
• Når glasuren er tør, lægges kransekage-ringene i plastposer og opbevares koldt.
• Ved anretning lægges den største ring nederst , derefter den næststørste og så fremdeles, til kransene danner en top eller kegle. Den kan evt. gøres mere stabil ved at pensle ringene med smeltet chokolade i buden, før den næste lægges ovenpå.
Kransekagekonfekt
Kagerne kan laves af samme dej som ovenfor til kransekage. Form små kager og sæt på bagepapir. På billedet er de 100 g mandler erstattet med pistacienøddekerner, og der er tilsat 1 håndfuld soltørrede tranebær. Kransekagekonfekten er pyntet med hasselnøddekerner.
Frostede frugter
Til ca. 8 personer
8 små pærer, 8 pigeonæbler og 250 g grønne og blå vindruer eller andre frugter hvor skrællen spises
1 1/2 æggehvide (evt. pasteuriserede)
1 dl hvid sukker
1 dl flormelis
• Vask frugterne og tør dem. Læg frugterne på en rist med bagepapir eller køkkenrulle under risten. Pisk æggehvide i en skål med en gaffel. Pensl frugterne med æggehvide. Bland sukker og flormelis. Sigt et tyk lag over frugterne. Lad sukkerlaget blive helt tørt, før frugterne fjernes fra risten. Frostede frugter holder ca. 12 timer
3 Comments
Kære Katrine,
Hvor lyder det bare lækkert!
Rigtig godt nytår.
Kærlig hilsen Kirsten
Uhm, lækkert med hjemmebagt kransekage. Vi ses forhåbentligt til et Slow Food arrangement i 2011 🙂 Godt nytår!
Tak for din input og engagement – det smitter
Rigtig godt Nytår