Påskeæg

Amalie og Josephine finder påskeæg i haven!

Æg har været en påsketradition længe. Før i tiden begyndte hønsene på denne tid af året at lægge æg, som dengang var festmad. Søde æg som slik er kommet i kølvandet på industrialiseringen. I løbet af 1930’erne blev påskeægget for alvor en del af danskernes påsketradition.
En fin lille påskeleg for de mindste er at finde påskeæg, der er gemt i have eller hus. Pak chokoladeæggene ind i cellofan, sølvpapir el.lign. og gem dem steder, hvor det er sjovt at finde dem.

Glad påske til alle!

Fyldte påskeæg
Det er lettere at lave små fyldte marcipanæg. Lav en veltilsmagt marcipanmasse, evt. med en klump ganache eller blød nougat i midten. Marcipanen kan være tilsat hakkede ristede mandler eller hasselnødder, tørrede frugter som figner eller soltørrede bær, syltet appelsin, solbærsaft, cognac eller anden velsmagende brændevin eller likør. Form marcipanmassen til æg. De skal herefter dyppes i smeltet tempereret chokolade.

Til 10-12 påskeæg
Ganache:
100 g mørk chokolade (minimum 50 % kakao)
2½ dl piskefløde
evt. 1 spsk. syltetøj, kokosmel, cognac eller tørrede hakkede frugter
eller ca. 200 g mørk blød nougat
Marcipan:
250 g rå ren marcipan
Overtrækschokolade: ca. 200 g mørk chokolade (minimum 65 % kakao)
Drys eller pynt:
et stykke syltet appelsinskal, kandiserede violer, sølvdrys, kokosmel, mandler eller nøddekerner

• Hak chokoladen og smelt den i fløden. Lad denne creme koge i 2 min. Stil cremen koldt i 3 timer. Pisk den luftig med en elmikser. Tilsæt evt. cognac. Lad den køle af. Cremen kaldes en ganache.
Kom en skefuld ganache på et stykke marcipan, pak marcipanen om den og form til et æg med hænderne. Lav 10-12 æg og sæt dem tildækket i køleskabet og lad det blive koldt.

• Smelt chokolade til overtræk – tempererér så den bliver blank som beskrevet nedenoven for. Dyp marcipanæggene i chokoladen med et fladt piskeris eller en dyppegaffel og sæt dem på bagepapir. Kom drys eller pynt på, inden chokoladen størkner.

Smeltet chokolade – Temperering
God chokolade kan med fordel tempereres før den bruges til overtræk. Smelt kun 2/3 af chokoladen over vandbad. Varm den op til 45 grader f.eks. målt med stegetermometer. Køl chokoladen ned til 27-28 grader (flødechokolade til 26 grader). Herefter tilsættes den sidste tredjedel af chokoladen der er hakket ikke alt for fint. Chokolade indeholder temperaturfølsomme krystaller og blandingen af smeltet og ikke-smeltet chokolade giver den rigtige konsistens og gør chokoladen blank når den størkner. Rør tilpas i chokoladen – ikke for meget og ikke for lidt. Undgå at der kommer vand eller damp i chokoladen. Varm herefter chokoladen op til 31 grader – selv få grader mere er for varmt. Denne proces må gerne tage en halv time. Det er lettest at temperere chokolade i store portioner og gerne mindst 500 g ad gangen. Bliver chokoladen kold, kan den forsigtigt varmes op over vandbad. Hvis der kommer vand i chokoladen, bliver den sej og kan ikke bruges til overtræk, men godt til bagværk.

One Comment

  1. Posted 21/04/2011 at 08:09 | Permalink | Svar

    Lyder som en lækker opskrift. Skal helt klar prøves her i påsken. Tak for tippet 🙂

    Påskehilsen

    Bo
    http://restaurantikøbenhavn.dk/

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: