Æbler til det hele

Nedfaldsæbler har kort holdbarhed. Skær brune pletter fra og brug resten af æblet til salater, mos, kager m.m.

Det er æbletid. I lørdagens madklumme i Information skrev jeg om at lave god æblemos f.eks. af nedfaldsæbler, her er også opskrift på æblepie og sandkage med krydderier og æble. Æbler kan også bruges i det salte køkken til fisk, kød og i salater. Æble er forfriskende, let syrlig og sød og kan løfte smagen i mange retter.

Her er opskrift på appel butter der har tyk smørbar konsistens

Apple butter – æblesmør

1 kg hele æbler (med skræl og kernehuse) 

ca. 1/2 liter vand

200 g sukker pr. 1/2 liter æblemos

  • Vask æblerne og skær dem i stykker med skræl og kernehus (her er det pektinen der gør at æblesmørret stivner).
  • Kom æble i en stor gryde og hæld vand i bunden. Kog æblerne med vand 30 min. Mos æblerne igennem en si med bagsiden af en suppeøse.
  • Kog mosen i en mindre gryde med sukker i ca. 2 timer til det er tykt. Rør jævnligt. Spæd med lidt vand hvis mosen bliver for tyk eller er ved at brænde på. Lad æblesmørret køle af. Det bliver fast og smørbart og kan bruges på brød som pålæg, til ost, scones m.m.

2 Comments

  1. Søren Tarp
    Posted 18/10/2012 at 20:18 | Permalink | Svar

    Skøn opskrift og idé. Jeg har så mange æbler (og pærer) for tiden at jeg er ved at blive desperat efter variationer. Så kom gerne med flere😉

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: