Havmad, østers og rogn

Østers rå er fine - men også lune fra grillen er godt. Skallerne åbner sig i varmen.

Østers er fine rå – men også gode lune fra grillen. Skallerne åbner sig i varmen. Foto Katrine Klinken, Japan 2005
Kogt torskerogn smørstegt i skiver, kaldes også ristet torskerogn. Foto Katrine Klinken 2012.

Kogt torskerogn smørstegt i skiver kaldes også ristet torskerogn.
Foto Katrine Klinken 2012.

Der er utroligt mange slags fisk som vi ikke lærer at kende og ikke bruger i madlavningen. Fiskespiseri er alt for ofte kun rødspætter, torsk og laks, men der er så meget andet havmad det er værd at sætte til livs. Det handler denne uges klumme i Information om. I klummen er der opskrifter på ovnbagt fisk med østers og lune østers med persille og hollandaise, der begge er festretter til f.eks. nytår og gode på denne tid af året.

Der er kommet frisk torskerogn og det nyder jeg med grønkålssalat med mayonnaise, inden vi går ombord i den traditionelle julemad med gås, rødkål, kartofler og dejlig brun skysovs.

Torskerognen er også fin i begyndelsen af året hvor det er i sæson en tid endnu. Her er en basisopskrift på torskerogn fra min store bog “Måltider”:

Kogt torskerogn:

Frisk torskerogn kalder man ‘Bukser’. De har meget forskellig størrelse, og de små er bedst. De kan variere i farve fra lys gul til stærkt lyserød. Farven har ikke noget med kvaliteten at gøre, men afhænger af, hvad torsken har spist. Torskerogn fås frisk i vintermånederne. Først skal den rå rogn koges, og herefter kan den bruges kogt varm og kold på smørrebrød og i salater. Det er en god idé at koge til flere måltider, når man er i gang. Kogt torskerogn kan holde sig ca. 4 dage i køleskabet.

Til 4-6 portioner

600-700 g frisk torskerogn

salt

friskkværnet hvid peber

evt. frisk dild

Smørrebrødspapir eller bagepapir

ca. 25 g smør

  • Skyl rognen i koldt vand. Læg rognen på smørrebrøds- eller bagepapir og krydr med salt, peber og evt. dildduske. Pak papiret tæt om rognen.
  • Sæt en gryde over med vand, og kom pakken med rognen i. Bring gryden i kog og kog ved svag varme 25-40 minutter afhængigt af størrelse. Stik en kødnål eller en lille skarp kniv i rognen og mærk, om den er varm.
  • Ristet torskerogn: Skær den kogte rogn over på langs eller i store i skiver på tværs. Steg dem gyldne i smør på en pande ved middelvarme på begge sider.
Frisk rå torskerogn bliver pakket ind og koges.

Frisk rå torskerogn bliver pakket ind og koges.

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: