Kagemand eller -kone

Kagemand eller kagekone er populær til fødselsdage hos både små og store børn. Denne er lavet af søde  lækre fødselsdagsboller.

Kagemand eller kagekone er populær til fødselsdage hos både små og store børn. Denne er lavet af søde lækre fødselsdagsboller. Foto Line Falck 2013

For tiden arbejder  jeg med ny udgave af Børnenes Køkken der er en stor basis-børnekogebog. Mange bruger bogen til at lære at lave mad – også voksne. I den nye udgave der kommer til sommer er en del af opskrifterne på slik og andre søde sager gået ud og udskiftet med nye opskrifter med mere fuldkorn, fisk m.m. Og så kommer der en del nye madbilleder – her er et af de nye: en klassisk glad kagemand som rigtig mange børn synes er sjov at få med i institution eller at få til børnefødselsdag.

Kagemand og kagekone af boller

Til ca. 20 stk.

100 g smør

1 pakke gær (50 g)

4 dl mælk

1 æg

1 dl sukker (85 g)

1 tsk groft salt

ca. 750 g mel (1¼ l) – evt. 250 g fuldkornshvedemel

Glasur

125 g flormelis (2½ dl)

1-2 æggehvider, evt. pasteuriserede,  ca. ½ dl

Pynt

Slik, hakkede nødder, fx pistacienødder eller chokolade, stykker af frugt, kagekrymmel eller sukkerkugler

1. Smelt smør i en gryde. Lad det køle lidt af.

2. Smuldr gæren, og rør den ud i lidt af mælken i en stor skål. Rør med en grydeske, til gæren er opløst. Tilsæt resten af mælken, smeltet smør, sammenpisket æg, sukker og salt.

3. Rør hvedemel i, indtil dejen er så fast, at den kan æltes med hænderne (hold 1 dl mel tilbage).

4. Ælt dejen glat og smidig. Kom mel i, indtil den næsten ikke klistrer til bordet mere  – den skal æltes ca. 200 gange.

5. Læg dejen i en skål, og læg et rent viskestykke over. Lad den hæve ved stuetemperatur ca. 1 time.

6. Ælt dejen igennem igen. Tril to pølser, og del dem i 10 stykker hver.

7. Tegn en kagemand eller –kone på bagepapir.

8. Ælt dejen igennem, og form bollerne. Sæt dem på bagepapiret med 0,5 cm’s afstand (da de hæver og vokser sammen) inden for tegningens omrids.

9. Tænd ovnen på 200 grader. Lad kagemand eller -kone efterhæve ca. 30 min.

10. Bag kagemand eller -kone ca. 20 min. Tjek, at de midterste boller er færdigbagte.

11. Rør flormelis og pasteuriserede æggehvider til en jævn tyktflydende masse. Sæt glasur og slik eller tørret frugt på hver bolle inden glasuren stivner.

One Comment

  1. Posted 10/02/2013 at 23:04 | Permalink | Svar

    Glæder mig meget til at den nye bog udkommer – det er den bedste børnebibel i køkkenet til dato – og den har solgt godt i kitchen4kids.

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: