Julemad der kan tages med

Leckerli er en honningkage der stammer fra Basel i Schweiz - Foto Klinken 2013

Leckerli er en honningkage der stammer fra Basel i Schweiz – Foto Klinken 2013

I min madklumme lørdag i Information skriver jeg lidt om hvor godt det er at nyde sammen. Det at lave mad til andre handler om at give kærlighed  – og det er jul. Mange mødes over mad i denne tid og det kan være praktisk at have lidt med til fællesbordet. I klummen er opskrift på sennepsgravede dildsild og den lille lækre honningkage Leckerli, som også er her nedenfor. Opskriften er fra Lise Lotzs bog Honningkager er udkommet på Vingefang.

Med dette ønskes alle læsere et par gode dage med god hjemmelavet mad – glædelig jul!

Leckerli 

Til 40-50 stk.

Du skal bruge:

225 g honning (Fast honning kan smeltes i vandbad eller på en lun radiator)

150 g sukker

1/2 tsk. stødt kanel

1/2 tsk. stødt nellike

1/4 tsk. fint revet muskatnød

50 g syltet appelsinskal

1/2 økologisk citron (skal)

100 g pistacienødder

1/2 dl orangelikør eller appelsinsaft

300 g hvedemel

1/2 tsk. bagepulver

Glasur:

50 g flormelis

1 ½ spsk. orangelikør eller appelsinsaft

Pynt: 75 g mørk chokolade

Sådan gør du:

  • Smelt honning, sukker og krydderier sammen over svag varme i en lille gryde. Tag gryden af varmen. Rør syltet appelsinskal, revet citronskal og fint hakkede pistacienødder i den lune blanding. Rør likør eller appelsinsaft i og til sidst mel blandet med bagepulver. Rør, indtil dejen er ensartet.
  • Rul den klistrede dej ud mellem to stykker bagepapir til en firkant på ca. 30 x 30 cm og læg derefter dejen i køleskabet nogle timer eller natten over. Træk forsigtigt det ene stykke bagepapir af, når dejen har hvilet og er kølet helt af. Drys dejen med mel og rul den glat, hvis den har fået folder af opholdet i køleskabet.
  • Den bagte lune kage skal pensles med en tynd glasur og skæres ud i stænger mens den er lun. Foto Klinken 2013
Den bagte lune kage skal pensles med en tynd glasur og skæres ud i stænger mens den er lun. Foto Klinken 2013
  • Bag dejen ved 190 grader i ca. 15 min. Rør imens en tyk glasur af flormelis og likør. Pensl den bagte kage med glasuren, så snart den er kommet ud af ovnen. Skær den derefter i stænger på ca. 1 1/2 x 8 cm. Lad kagerne køle af.
  • Smelt chokoladen og dyp den ene ende af hver leckerli i chokolade.

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: