God mad hver dag

Pizza med hakket kød og marinerede rodfrugter. Foto Line Falck 2011

Pizza med chilikrydret hakket oksekød, løg og persillemarinerede rodfrugter.                       Foto Line Falck 2011

Hverdagsmad er jordnær og der er mange krav til den: fornuft, pris, tidsforbrug mm. Den kan være uinspireret men er omvendt ofte den mad vi holder mest af og de retter vi vender tilbage til igen og igen. Det handler min klumme “Højsæson for hverdagsmad” i Information fra i lørdags om. Her er opskrift på kartoffelsalat med stenbiderrogn, quinoa-salat med grape og en valnøddesovs der er god til kogte grøntsager, dip, stegt kylling eller fasanbryst. I klummen først i januar lavede jeg mad med kalve- og oksebryst. Jeg synes særligt godt om sauerbraten: oksespidsbryst der simrer med eddike, vin og krydderier i timevis i stegeso og får masser af smag. Opskriften er her. Denne type af opskrifter kan laves i større portioner så der er mad til flere dage og gør det lettere at få god mad hver dag.

Her til bloggen er en opskrift på pizza med chilikrydret hakket oksekød og vintergrøntsager.

Pizza med chilikrydret hakket kød, løg og persillemarinerede rodfrugter

TIL 4 STK.

PIZZADEJ

Pizzadejen får mere smag af at langtidshæve med mindre gær i dejen. Lav dejen aftenen før eller om morgenen. Man kan også købe dej på et pizzeria.

15 g gær (mere, hvis man har travlt, fx 50 g, og så skal vandet være lunkent)

3 1/2 dl vand

1 spsk groft salt

1/2 dl olivenolie

150 g groft hvedemel (grahamsmel)

ca. 450 g hvedemel, evt. durumhvede eller pizzamel

FYLD

500 g hakket oksekød eller hakket lam og kalv

1 spsk harissa eller chilipasta

3-4 spsk tomatpuré

3 spsk olivenolie

1 tsk groft salt

2 løg

TOPPING

Ca. 200 g fast yoghurt 10 % (græsk type)

PERSILLEMARINEREDE RODFRUGTER

Har man en rest kogte eller bagte rodfrugter, er det oplagt at gemme dem til næste dag til en salat med en marinade.

1 knoldselleri

5 gulerødder

2 tsk groft salt pr. l kogevand

fintrevet citronskal af 1 citron

saft af 1 citron

1/2 dl ekstra jomfruolivenolie

1 bundt bredbladet persille

salt og friskkværnet peber

Pizzadej

1. Smuldr gæren ud i KOLDT vand. Tilsæt salt, olivenolie og groft hvedemel. Rør hvedemel i til dejen er så fast, at den kan æltes.

2. Ælt dejen glat og smidig. Kom mel i til dejen næsten ikke klistrer til bordet. Stil i køleskabet i 12-15 timer.  Hvis man bruger lunkent vand, kan man lade dejen hæve ved stuetemperatur i 1-2 timer.

Fyld

1 . Ælt hakkekød med harissa eller chilipasta og tomatpuré.

2. Ælt dejen igennem igen. Tænd ovnen på 225 grader. Rul dejen tyndt ud i 4 cirkler med en diameter på ca. 35 cm. Pensl bundene med olivenolie og fordel kødblandingen på pizzaerne i et jævnt lag. Krydr med salt.

3. Pil løgene og skær dem i ringe. Vend dem i resten af olien. Læg løgringene på toppen af pizzaerne. Bag pizzaerne i ca. 20 minutter i bunden af den varme ovn, til de er gyldne og sprøde.

Kom en klat yoghurt på toppen af pizzaerne. Spis friskbagte pizzaer med persillemarinerede rodfrugter.

Persillemarinerede rodfrugter

1. Skrub eller skræl grønsagerne. Skær dem i stave på størrelse med pomfritter. Kog dem i ca. 10 minutter i letsaltet vand, til de er møre.

2. Hak persillen. Bland dressing af citronskal, citronsaft, olivenolie, hakket persille og smag til med salt og peber. Vend det sammen med grønsagerne. Kan spises lunt eller koldt.

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: