Sovs skal der til!

Safran beurreblanc er en sovs der er fin til dampede, kogte/ovnbagte hvide fisk og en stribe grøntsager.

Beurre blanc med safran er en sovs der er fin til dampet, kogt/ovnbagt hvid fisk og en stribe kogte/dampede grønne grøntsager. Foto Klinken 2014

“Sovs skal der til!” er titlen på en bog jeg skrev for en del år siden. Sovs, sås, dip, dressing, marinade, salsa, dyppelse – der er mange navne for dette element i en ret, der kan kæde de forskellige dele sammen til en helhed. Sovs kan bidrage med mere smag, krydringer og ikke mindst grundsmag som f.eks. syrligt, sødt, bittert og umami, der understeger hvad der er i retten. Sovsen kan være varm eller kold. I madklummen sidste weekend i Information Tre bidrag til helheden er der opskrifter på Bearnaisesovs, pesto genovese og kærnemælksdressing. Her nedenfor er opskrift på beurre blanc med safran og mayonnaise.

Beurre blanc med safran

4 personer, ca. 1 dl

100 g koldt smør

1 knivspids hel safran

lidt groft salt

ca. 2 skalotteløg, 25 g

1 dl tør hvidvin

friskkværnet peber

evt. lidt citron- eller limesaft eller vineddike

  • Skær smør i tern, og sæt det i køleskab.
  • Stød safran med lidt groft salt.
  • Hak skalotteløgene meget fint. Kog dem i en gryde med knust safran og hvidvin. Kog til væsken er næsten væk, ca. 1 teskefuld tilbage.
  • Skru helt ned, og pisk det kolde smør i lidt ad gangen. Smørret må ikke smelte for hurtigt. Tag gryden fra varmen, og pisk videre, til alt smør er i. Smag til med peber og evt. lidt citron- eller limesaft.  Sovsen kan evt. fortyndes med lidt vand eller fløde og skal nydes med det samme.

Mayonnaise

Til ca. 1,5 dl

1 æggeblomme

1/4 tsk. flagesalt

evt. 1 tsk. dijonsennep

1. tsk. citronsaft eller vin- eller frugteddike

1-1 1/2 dl olie, neutralt smagende olie eller olivenolie afhængigt af hvad det skal bruges til.

salt og friskkværnet peber

Smagstilsætning: 2 håndfulde friske krydderurter, hvidløg eller andet

  • Rør æggeblomme med salt, og tilsæt evt. sennep og citronsaft eller eddike.
  • Tilsæt olie dråbevist, indtil æggeblommen bliver tyktflydende. Rør derefter olien i en tynd stråle i mayonnaisen, til den er cremet.
  • Skiller mayonnaisen og bliver tynd, så start med en ny æggeblomme – og brug den skilte masse igen i stedet for olie – så kan man godt få en cremet mayonnaise uden at smide ud.
  • Smag til med salt, peber eller andre smagstilsætninger, f.eks. knust hvidløg, hakkede krydderurter, chili mm.
Mayonnaise med krydderurter kan bruges til dressing i salater og som dip til grøntsager og smørrebrød. Foto Klinken 2014.

Mayonnaise med krydderurter kan bruges til dressing i salater, kartoffelsalat og som dip til grøntsager og til smørrebrød. Foto Klinken 2014.

6 Comments

  1. janne.eggen
    Posted 18/05/2014 at 15:30 | Permalink | Svar

    Hei Katrine.. Vi kjører rundt i Toscana… og i går aftes spiste vi en vidunderlig sovs. Det var rødvinssaus til kalvekinn. Kjøttet falt fra hverandre og sausen kunne spises med skje. Hilsen Janne. 

    Sendt fra Galaxy Tab

  2. Posted 18/05/2014 at 15:33 | Permalink | Svar

    Lyder dejligt – det er den type sovs man kan kalde “sovsen i retten”, hvor den laver sig selv under stegning/braisering.

  3. Anne Petersen
    Posted 06/01/2015 at 13:59 | Permalink | Svar

    Hej Katrine

    Kommer der ikke snart et nyt oplag af Sovs skal der til? Biblioteket beder hele tiden om at få deres eksemplar igen😉
    Og antikvariaterne har den ikke.

    Eller måske en pdf?

    Hilsen
    Anne

  4. Anne Petersen
    Posted 06/01/2015 at 21:11 | Permalink | Svar

    Det vil jeg meget gerne!

    Jeg fik for nylig en gratis svensk sovsebog i Føtex – desværre brugte mange af opskrifterne forfatterens/kokkens halvfabrikata. Fedtfri sovsebøger behøver jeg heller ikke.

    Jeg bor i Kbh S, så jeg kan godt komme forbi og hente den.

  5. Posted 07/01/2015 at 08:48 | Permalink | Svar

    du må lige kontakte mig direkte!

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: