Julemad der skal ha’ tid

Så er det tid til at sætte friske sildefileter igang til juledagene - så får de meget

Så er det tid til at sætte friske sildefileter igang til julefrokosten – så får de masser af smag Foto Klinken 2014

Julemaden er allerede i butikkerne og man kan nå at blive træt af det. Men alt juleriet mindede mig om, at noget julemad der kræver tid skal sættes i gang nu. Det er tid til at lave honningkagedej, snaps og kryddersild, som får mere smag af at lagre de næste mange uger før jul. Opskrifterne på klassisk julemad er i weekendens madklumme i Information “God tid, mere smag”.

Til efterårsteen, -kaffen, glöggen og toddyer hører småkager – her er en klassisk opskrift på vaniljekranse lavet med “pund til pund”-dej med smør, mandler og ægte vanilje.

*Vaniljekranse – ca. 50 stk. afhængigt af størrelse.

250 g blødt smør

250 g lys rørsukker

200 g hvedemel

50 g kartoffelmel

50 g mandler med skind

1 stang vanilje

1 æg

1 tsk. fintrevet citronskal

  • Bland sukker, mel og kartoffelmel. Tilsæt fint hakkede mandler.
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk ægget med vaniljekornene og citronskal.
  • Tilsæt æggeblandingen og smør til melblandingen. Ælt hurtigt sammen til en glat dej. Stil gerne dejen køligt natten over, men ikke i køleskab.
  • Form kranse med en kødhakkemaskine med et lille kagehul eller med en sprøjtepose med stjernetyl/spids. Sæt kagerne på bagepapir på bageplade.
  • Bag kagerne 7-10 min. i en 200 grader varm ovn. Afkøl på bagerist.

 

Salt sild fås hos fiskehandleren og skal udvandes og derefter marineres. Når der står gammeldagsmodnede sild er de saltede i mange måneder.

Når du ikke selv at lave sild så gå til fiskehandleren og få saltsild fra spand/tønde. De skal udvandes og derefter marineres – og det er ikke tidskrævende og kan smage utrolig dejligt.  Når der står gammeldags modnede sild på etiketten med marinerede sild er er de saltede i mange måneder.

 

 

Skriv en kommentar

Required fields are marked *

*
*

%d bloggers like this: