De bedste marinerede sild kræver tid til modning og derefter marinering. Derfor skal man allerede nu så småt tænke på sild til påskebordet. I min klumme i Information er der tre meget forskellige sildeopskrifter. Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild er lavet af gammelsdags saltede sild, der udvandes og marineres i en krydderlage, der gør dem meget velsmagende. Den enkle gammeldansk-sild er kraftigt og sjovt krydret og endelig er der en eksotisk mexicansk inspireret sildopskrift med lime, chili, avokado og friske koriander. Opskrifterne er fra Nordisk Mesterskab i Sild 2015. Udgangspunktet for en god sildemad er gammeldags modnede sild (saltsild/spegesild) med et god bid og en kompleks smag. Det tager mindst 3-4 dage at udvande og marinere sildene. Man kan også bruge gammeldags modnede marinerede hvide sild og lægge dem i en ny lage, det går lidt hurtigere.

Tørsild fra Nibe Kaaglag (et Kaaglag er et fiskerfartøj). Foto Klinken 2015. Tørsildene er intense i smagen. I klummen skrev jeg, at de seje sildeeksperter fra Limfjorden sagde at traditionen er en snaps til hvert sildeben – men jeg er blevet rettet: Det er tale om en snaps til hvert af konsumentens ben. Hvis det skulle være til hvert sildeben, kan det gå galt ved fileteringen – og omvendt: ved en omhyggelig filetering bliver det måske slet ikke til nogen snaps!